Nimisuoja

Lapin Poron liha, Lapin Poron kuivaliha ja Lapin Poron kylmäsavuliha on tunnustettu EU:n tasolla korkealaatuisiksi ja perinteisiksi tuotteiksi. Komission asetuksella ne on lisätty suojatun alkuperänimityksen (SAN) saaneiden tuotteiden joukkoon. Merkintään ovat oikeutetut poronliha ja mainitut tuotteet, jotka on tuotettu Suomen poronhoitoalueella syntyneistä ja kasvaneista. Merkintä edellyttää, että poronliha on myös leikattu, jalostettu ja pakattu Suomen poronhoitoalueella. Nimisuojamerkinnät ovat voimassa koko EU:n alueella.

EU:n nimisuojamerkin tavoitteena on suojata elintarvikkeita ja maataloustuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä. Se on myös laatumerkki. Yhteys maantieteelliseen sijaintiin nähdään osoituksena elintarvikkeiden laadusta sekä takuuna alkuperästä, raaka-aineista ja tuotantomenetelmistä.

Nimisuojan saaneita Lapin poron tuotteita ovat

  • – Lapin Poron liha (2009)
  • – Lapin Poron kuivaliha (2010)
  • – Lapin Poron kylmäsavuliha (2011)

Järjestelmästä

Euroopan unionilla on olemassa kaksi laatujärjestelmää maataloustuotteille ja elintarvikkeille. Toinen koskee luomutuotantoa ja toinen maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden nimiä suojaavaa EU:n nimisuojajärjestelmää, jonka puitteissa nimet voidaan suojata

  • – alkuperänimityksinä (SAN)
  • – maantieteellisinä merkintöinä (SMM)
  • – aitoina, perinteisinä tuotteina (APT)

Nimisuojajärjestelmän kautta kuluttaja saa tarkkaa tietoa tuotteista, niiden alkuperästä ja erikoisluonteesta.

Lapin poron liha

  • – Poronliha on peräisin Suomen poronhoitoalueella syntyneistä ja kasvaneista poroista
  • – Lihan leikkaaminen ja pakkaaminen tapahtuu Suomen poronhoitoalueella
  • – Pakkausmerkinnässä mainittu onko kyseessä aikuisen poron vai vasan liha

Lapin poron kuivaliha

  • – Poronliha on peräisin Suomen poronhoitoalueella syntyneistä ja kasvaneista poroista
  • – Lihat ulkokuivataan helmi-huhtikuussa 3-6 viikon ajan
  • – Pakkausmerkinnässä mainittu onko kyseessä aikuisen poron vai vasan liha

Lapin poron kylmäsavuliha

  • – Poronliha on peräisin Suomen poronhoitoalueella syntyneistä ja kasvaneista poroista
  • – Kylmäsavulihan valmistus kestää noin viikon ja se suoritetaan kylmäsavuhuoneissa tai –kaapeissa savustamalla ja kosteutta haihduttamalla
  • – Savu muodostetaan leppä-, koivu. tai katajapuruista kytösavumenetelmällä
  • – Pakkausmerkinnässä mainittu onko kyseessä aikuisen poron vai vasan liha

 

Lisätietoa nimisuojasta:
http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/elintarvikkeet/laatujaturvallisuus/nimisuojajarjestelma/Kolmetapaasuojatatuotenimitys.html


Tehty MMM-rahoituksella