Paahdettua poronpaistia pääsiäiseksi

Pääsiäisen juhlava paisti voi olla myös poroa. Pikkuluista syntyy paistille maistuva kastike.

Ainekset:

Poronsisäpaistia
suolaa
pippuria

Ruskista puhdistettu poron sisäpaisti voissa kuumalla pannulla kauttaaltaan. Pintamausta suolalla ja pippurilla. Laita noin 120-asteiseen uuniin ja anna kypsyä kunnes paistin sisälämpötila on noin 52-62 astetta. Anna uunista otetun paistin vetäytyä esim. folion sisällä noin 10 minuuttia.
Viipaloi paisti viipaleiksi ja tarjoa esim. ohraton (ohrasuurimoista valmistettu risotto) ja tumman riistakastikkeen kera.

KASTIKE PORON PIKKULUISTA:

Ainekset:

1 kg poron pikkuluita
1-2 rkl tomaattisosetta
2 sipulia
3 porkkanaa
1/2 selleriä
persiljaa, timjamia
laakerinlehti
rouhittua mustapippuria

Paahda luita 200-asteisessa uunissa tummanruskeiksi välillä käännellen.
Lisää puhdistetut juurekset reiluina paloina. Paahda juureksia
välillä käännellen. Lisää 1–2 rkl tomaattisosetta ja anna myös sen
paahtua uunissa. Siirrä paahdetut ainekset isoon kattilaan. Lisää
kattilaan vettä niin, että luut peittyvät. Lisää mausteyrtit ja mausteet
Hauduta liedellä reilut 4 tuntia. Mitä kauemmin haudutat sen
voimakkaamman maun saat kastikkeeseen. Huolehdi kuitenkin, että
kastikepohja ei pääse palamaan pohjaan. Siivilöi kastikepohja tiheän
siivilän tai sideharson läpi ja keitä tarvittaessa vielä kokoon. Kastike
voidaan saostaa myös esimerkiksi tummalla kastikkeensuurustajalla.
Tätä kastiketta voit käyttää pohjana monissa kastikkeissa; esimerkiksi
punaviini-, portviini- ja kermakastikkeissa.


Tehty MMM-rahoituksella