Poronlihaa padassa, pekonin, sipulien ja juuresten kera

Tulosta resepti

Ainekset

  • 1 kg luutonta poronpaistia
  • 200 g pekonia
  • 20 pikkusipulia
  • 1 rasia tuoreita herkkusieniä (200g)
  • 2 rkl rasvaa paistamiseen
  • 1 porkkana
  • 1 sipuli
  • 1 tl suolaa
  •  mustapippuria
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 4 dl punaviiniä
  • 5 dl lihalientä
  • 1/2 tl timjamia
  • 1 laakerinlehti
  • 3 valkosipulin kynttä

Ohje

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Leikkele paisti n. 5 cm:n kokoisiksi kuutioiksi ja viipaloi sipuli.
Leikkele pekoni suikaleiksi ja ruskista paistinpannussa kohtalaisella lämmöllä muutama minuutti.
Siirrä pekoni pataan ja ruskista paistipalat muutamassa erässä pekonirasvassa joka puolelta. Lihaa ruskistettaessa pannun pitää olla todella kuuma. Nostele ruskistetut paistinpalat pataan.
Vähennä paistinpannun lämpöä ja ruskista vielä kasvikset pannussa ja laita nekin pataan. Jos pannussa on vielä pekonirasvaa kaada se pois.
Nyt padassa on ruskistettu pekoni, paistipalat ja kasvikset. Ripottele pataan vehnäjauhot, ravistele hieman ja laita pata kuumaan uuniin muutamaksi minuutiksi. Ravista välillä ja tarkkaile tilannetta: tarkoitus on ruskistaa jauhot lihan pintaan, jolloin liha saa rapean pinnan.
Ota sitten pata pois uunista ja säädä lämpötila 125ºC.
Lisää pataan nyt viini ja lihaliemi niin että lihat juuri ja juuri peittyvät. Lisää timjami laakerinlehti ja valkosipulit. Laita kansi päälle ja anna hautua uunin alatasolla pari tuntia.
Lihan hautuessa sinulla on aikaa paneutua herkkusieniin ja pikkusipuleihin. Varaa sipuleita varten kattila tai pannu, johon sipulit mahtuvat yhtenä kerroksena. Pannuun vielä lihalientä n. 1 dl, voita 1 rkl ja pieni maustekimppu, persiljanoksa, laakerinlehti ja timjamia.
Anna sipuleiden kiehua hiljaa melkein tunti silloin tällöin varovasti pyöritellen ja siirrellen. Sipulit eivät saa ruskistua, eivätkä muusaantua. Jos neste haihtuu liiaksi, lisää hieman uutta.
Varaa herkkusienten paistamiseen kymmenkunta minuuttia ennen paistin valmistumista. Viipaloi suuret herkkusienet ja kuumenna 1-2 rkl voita pannussa. Kun voi lakkaa vaahtoamasta, laita puolet herkku- sienistä pannulle ja paista niitä ravistellen 4-5 minuuttia. Olet onnistunut herkkusienien paistamisessa, jos ne ovat vaaleanruskeita, eikä niistä ole paistamisen aikana tihkunut juurikaan nestettä.
Paista sen jälkeen toinen puoli herkkusienistä. Jos paistat kerralla liian paljon tai lämpö ei ole riittävä sienet alkavat kiehua, eikä lopputulos ole paras mahdollinen.
Kun uunissa oleva paisti on kypsää kaada padan sisältö kattilan päällä olevaan lävikköön.
Huuhtaise pata ja laita lihat ja pekoni takaisin pataan.
Levitä pikkusipulit ja herkkusienet lihapalojen päälle.
Kuori kattilassa olevasta kastikkeesta liika rasva pois ja kiehauta kastike. Jos se on liian ohutta keitä kiivaasti kokoon kuumalla tulella tai suurusta. Tarkista maku.
Kaada kastike lihan, sipuleiden ja herkkusienten päälle. Tämä juhlava ruoka sopii tarjottavaksi keitettyjen perunoiden kanssa. Vihreät herneet voissa pyöräytettynä ovat sopiva lisuke.


Tehty MMM-rahoituksella