Porpatee (taikinoitu poropatee)

Tulosta resepti

Ainekset

Taikina

  • 150 g silavaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 muna
  • 1/4 dl vettä
  • 1 tl suolaa

Täyte:

  • 320 g porojauhelihaa
  • 80 g sikajauhelihaa
  • 3 kpl savuporonkieltä
  • 2 dl kielten keitinlientä
  • 1 sipuli
  • 2 keltuaista
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl viherpippurimurskaa
  • 50 g silavaa ohuina viipaleina
  • 3 dl kielten keitinlientä
  • 3 liivatelehteä (tai jauhetta)

Ohje

Taikina:
Sulata sianrasvaa kunnes saat siivilöityä 1dl sulaa rasvaa.
Sekoita muut taikinan aineet rasvaan ja anna taikinan levätä hetken.
Kaaviloi 2/3 osaa taikinasta ohueksi levyksi ja vuoraa sillä 1,5 l:n voideltu foliovuoka.
Vuoraa taikinoitu vuoka sitten ohuilla silavaviipaleilla.

Täyte:
Keitä savuporonkieliä vedessä 2 tuntia ja kuori nahka pois.
Sekoita jauhelihat ja savuporonkieli isoina paloina, voissa haudutettu hienonnettu sipuli,
keltuaiset ja mausteet sekä savukielten keitinliemestä ensimmäinen 2 dl.
Laita täyte vuokaan ja levitä sen päälle loput ohuet silavaviipaleet. Sitten loput 1/3 taikinasta
ohuena levynä.
Tiivistä taikinan kannen ja reunojen saumat vedellä. Tee kanteen kolme reikää ja voitele munalla.
Kypsennä patee 200ºC uunissa noin 1 1/2 tuntia.
Kaada pateen sisältä sulanut rasva pois ja lisää kuumana savukielten keitinliemestä loput
3 dl, johon olet sulattanut kylmässä vedessä pehmitetyt liivatelehdet.
Lisää liemi pienissä erissä, loput jo jäähtyneeseen pateeseen niin, että hyytelöä on kanteen asti.
Rasvan poisto ja hyytelön lisääminen tapahtuu avaamalla hyytelön kantta hieman toisesta päädystä.
Jäähdytä patee yön yli jääkaapissa, irrota vuoasta ja tarjoa lisäkkeinä selleri-omenasalaattia,
karpalohyytelöä ja kasviksia.


Tehty MMM-rahoituksella