Vuosi vaihtuu poroherkkujen siivittämänä

On vuodenvaihteen juhlinnan aika. Poro taipuu monenlaiseksi pikkupurtavaksi, joita on kiva nauttia mukavassa seurassa iltaa istuen. Avuksi valmisteluihin kannattaa ottaa kaupan monipuolista tarjontaa. Iltapaloina nautittavien piiraiden pohjaksi soveltuu hyvin esimerkiksi peruna-ruistaikina kaupan pakastealtaasta, täytteeksi pakastesuikalevihanneksia, savuporoa ja vaikka maustettua ruokakermaa. Myös esimerkiksi porosäilykkeitä, porosalamia, kypsennettyä perunaa, erilaisia leipiä tai suolaisia keksejä, joko yhdessä tuorejuustojen tai maustettujen dippikastikkeiden sekä erilaisten salaattien kanssa kannattaa laittaa tarjolle poropöytään. Raikas esille laitto ja mukava yhdessä olo –voiko poro parempaa iloa iltaan tuoda?

P1130968

Poropateeta ruissipsillä

1 prk poropateeta (200 g)
100 g tuorejuustoa (esim. yrtti)
Suolaa ja pippuria
Ruisipsejä

Sekoita poropateeseen tuorejuusto esimerkiksi vatkaimella. Mausta ja pursota ruissipsien täytteeksi.

Savuporotäytteinen rieskarulla

Ohuita, pehmeitä rieskoja
Maustettua tuorejuustoa (esimerkiksi pippuri tai yrtti)
Salaattia
Kylmäsavuporoviipaleita

Voitele rieskat tuorejuustolla, laita päälle salaatinlehti ja savuporoviipale. Rullaa tiukaksi rullaksi esimerkiksi tuorekelmun avulla.

Poronkielileivät

2 Keitettyä poronkieltä viipaloituna
4 palaa saaristolaisleipää
smetanaa tai voita
maustekurkkua viipaleina
salaattia
Viipaloi kypsä poronkieli. Voitele saaristolaisleipäpalat smetanalla, tuorejuustolla tai voilla. Kokoa raaka-aineet leivälle kerroksittain siten, että viipaloitu kieli tulee päälle.

Poronkielten keittäminen:
3 poronkieltä
vettä
1 sipuli
1 porkkana
10 valkopippuria
10 maustepippuria
2 laakerinlehteä
2 tl suolaa

Puhdista poronkielet. Laita kielet kiehumaan veteen. Kuori keitinliemeen syntyvä valkuaisvaahto. Lisää liemeen makua antamaan paloiteltuja juureksia, sipulia, suolaa, pippuria ja laakerinlehtiä. Annan kielien kiehua noin 2-4 tuntia tai kunnes tuntuvat kypsiltä ja niiden nahka on irroitettavissa. Kuori kielet kuumina. Siivilöi kielten keitinliemi ja jäähdytä kielet liemessä. Kielet sopivat hyvin kylminä leikkeleeksi.

Poro-kasvispiiras

200 g Ruisperunataikinaa
50 g kylmäsavustettua poroa viipaleina tai rouheena
250 g pakaste kasvissuikaleita
2,5 dl Aura juusto ruokakermaa
2 dl kermaa
1-2 kananmunaa
Suolaa, pippuria, yrttimaustetta

Piirakan irrottamisen helpottamiseksi piirakkavuoanpohjalle voi leikata taikinan alustaksi leivinpaperista vuoanpohjan kokoisen arkin. Kaaviloi taikinalevy halkaisijaltaan noin 22-25 cm.n uunivuoan pohjalle. Hienonna savuporoviipaleet, kuullota juuressuikaleet pannulla nokareessa voita. Mausta suolalla, pippurilla ja esimerkiksi yrteillä. Lisää savuporo joukkoon, jäähdytä. Pistele ja esipaista piiraspohjaa noin 175 asteisessa uunissa 5-10 minuuttia. Lisää kasvissuikaleet ja savuporosekoitus. Sekoita kerma ja maustettu ruokakerma ja kananmunat. Kaada seos piirasvuokaan ja kypsennä uunissa 175 asteessa noin 45 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi puolukkahillon tai salaatin kera.

Vinkki: Täytteen joukkoon voi lisätä myös leipäjuustoa pieninä kuutioina.
Puikulaperunalohkot

Pese kuoripäälliset puikulaperunat hyvin. Lohko perunat pituussuunnassa lohkoiksi. Ruskista perunalohkot pannulla pienessä määrässä öljyä. Mausta ja laita uuniin kypsymään noin 175 asteeseen kunnes ovat kypsiä (noin 30 minuuttia).

 


Tehty MMM-rahoituksella