Burgundinpata porosta

Poroburgundinpata

Burgundinpata on ranskalaisen keittiön klassikkoruoka, jossa liha haudutetaan punaviinissä yhdessä herkkusienten, kasvisten ja pekonin kanssa. Pataruuat ovat vaivattomia viikonloppuruokia, jotka vaativat pitkän kypsymisajan, mutta joiden maku syvenee hienosti valmistumista seuraavina päivinä. Maittavasta ruuasta saa nauttia vielä alkuviikosta, jos kattilaan vain sattuu jotain jäämään. Tavallisesti burgundinpata tehdään naudanlihasta, mutta nyt resepti toteutetaan porosta.

Burgundinpadan voi tehdä helposti myös hieman isompana, mutta tämän resepti on tehty 600 grammasta poron paistilihaa. Myös pekonia on muutamia kymmeniä grammoja enemmän kuin naudanlihasta tehdyssä reseptissä. Syynä on poron vähärasvaisuus, koska hyvässä pataruuassa pitää olla aina hieman rasvaa. Pekonin korvaaminen poron ’kuulla’ on myös mielenkiintoinen vaihtoehto. Siinä poron kuu sulatetaan pannulla ennen pataan lisäämistä. Poron ’kuulla’ tarkoitetaan poron pintaan kertyvää rasvakerrosta.

Valmistusaika on noin 3 h, mutta suurin osa ajasta menee padan hauduttamisen ja ruokaa tulee noin kuudelle hengelle.

600 g poron luutonta paistilihaa

1 pkt pekonia (140 g)

5 dl punaviiniä

5 dl lihalientä

2-3 kpl salottisipulia tai 1-2 tavallista sipulia

3 kpl valkosipulinkynttä

2 kpl laakerinlehteä

1,5 tl timjamia

1 tl mustapippuria

Pikkusipuleita maun mukaan (tässä noin 100 g)

2-3 kpl porkkanaa                     

1 pkt (200 g) tuoreita herkkusieniä

Merisuolaa

3 rkl tomaattipyreetä             

1-2 tl fariinisokeria                   

Vehnäjauhoja suurukseen tarpeen mukaan (tässä 2 rkl, mutta voi myös suurustaa hieman rohkeammin).

Liha tulee ottaa lämpimään noin tuntia ennen paistamista. Pakastettu liha sulatetaan ensin jääkaapissa ja nostetetaan sulana lämpiämään huoneenlämpöön tuntia ennen paistamista.

Seuraavaksi valmistellaan paistaminen. Liha leikataan kuutioiksi ja pekoni viipaleiksi ja siirretään odottamaan. Kuoritaan ja kuutioidaan sipuli ja valkosipuli (ei pikkusipuleita) valmiiksi. Samoin kuoritaan ja pilkotaan porkkanat. Pataruokien porkkanat voivat olla melko ronskisti leikatut (hieman yli 0,5 cm). Puhdistetaan ja pilkotaan herkkusienet. Raakaa lihaa ja kasviksia ei pidä pilkkoa samoilla välineillä ja kädet pestään aineksia vaihdettaessa.

Murskataan hieman timjamia ja mustapippureita morttelissa, mikäli morttelia ei löydy keittiöstä niin lisää timjami sellaisenaan ja jauha mustapippuria hieman pippurimyllyssä.

Alkuvalmistelujen jälkeen aloitetaan paistaminen. Laita puolet lihaliemestä lämpiämään haudutuspataan ja aloita paistaminen pekonista. Pekoni paistetaan siten, että rasva sulaa pannulla ja pekoni saa hieman väriä. Siirrä pekonit haudutuspataan. Pilkottu liha ruskistetaan pekonin rasvassa pienissä erissä ja siirretään haudutuspataan. Lihan tulee saada väriä, mutta se ei saa palaa. Lisää tarvittaessa hieman ruokaöljyä. Lihan jälkeen lisätään sipulit ja porkkanat, jotka kuullotetaan kevyesti ja lisätään haudutuspataan.  Sen jälkeen pannulle lisätään herkkusienet ja siirretään haudutuspataan. Lopuksi pannulle lisätään loput lihaliemet ja sokeri, jotta kaikki maut saadaan talteen ja kaadetaan lopuksi haudutuspataan.

Tämän jälkeen haudutuspataan lisätään loput ainekset: punaviini, laakerinlehdet, timjami, pippuri, suola ja tomaattipyree. Sekoita pataa huolella ja annan hautua noin 2 h, kunnes liha on mureaa. Porkkanat on hyvä jättää kohtuullisen suuriksi paloiksi, jotta ne eivät muussaannu kokonaan haudutuksen aikana. Ennen valmistumista suurusta pata vehnäjauhoilla tarpeen mukaan. Sekoita jauhot huolella ja tarkkaile miten pata sakenee.

Poroburgundinpadan voi tarjoilla perunoiden, perunamuusin tai riisin kanssa, mutta nyt ainoa vaihtoehto olivat Lapin puikulaperuna keitettyinä!

Nauti!


Tehty MMM-rahoituksella