Kampsut

2 h
-

Kampsut, pohjoisen perinneherkku poronverestä valmistettuna. Kampsuja tarjotaan kuten makkaroitakin, puolukan tai voin kera. Sopivat myös mainiosti porokeiton lisukkeena.

Ainekset

5 dl poronverta
3 dl vettä, maitoa tai olutta
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 dl ohrajauhoja
1 pieni sipuli
100 g poron kuuta (tai voita/silavaa)
1 tl suolaa
puhdistettuja poron suolia
vettä

Ohje

Ota ruokalusikallinen kuuta ja hauduta siinä silputtu sipuli kypsäksi.
Sekoita kulhossa nesteet ja jauhot voimakkaasti vatkaten. (Ruis ja ohrajauhot voi korvata toisillaan).
Lisää haudutettu sipuli, suola ja loput kuusta pieniksi palasiksi silputtuna.
Jos et saa mistään poron kuuta, voit käyttää sian silavaa tai voita.
Kulhossa pitäisi olla nyt löysä taikina, joka ujutetaan puhdistettuihin suoliin.

Suoleen pursottaminen onnistuu esim. pitkäkaulaisen ketsuppipullon avulla:
Leikkaa pullosta pohja pois ja poista korkkitulppa. Suoli pujotetaan pullon kaulaan ja täyte työnnetään suoleen sopivalla nuijalla tai pienemmällä pullolla. Voit käyttää myös makkarantäyttökonetta.
Tee pieniä makkaroita, pyöräytä suolta aina noin 10 cm välein.

Kampsuja voi myös valmistaa ilman suolta, jolloin tehdään paksumpi taikina (lisää jauhoja).
Kampsut nostellaan lusikalla kiehuvaan suolalla maustettuun veteen.
Kampsujen annetaan kypsyä n. 40 min. kiehuvassa vedessä.
Näitä kampsuja tarjotaan kuten makkaroitakin: puolukan tai voin kera.
Sopivat myös mainiosti porokeiton lisukkeena.

Sinua voi myös kiinnostaa

Osta poronlihaa

Osta poroa

Poronlihasta valmistettu ateria on pelkistetyn kaunis. Kunnioitus raaka-ainetta kohtaan kumpuaa ruoanlaittajan asenteesta. Ostaessasi aitoa Lapin Poron lihaa, voit olla varma, että tuottajat jakavat tämän tinkimättömän asenteen kanssasi.

Etsi myyjä