Poronlihan valmistus

Poronlihan valmistus

Poronliha on arvokas ravintoainepaketti

Myynnissä olevista lihoista poronliha on niitä harvoja, jotka ovat peräisin luonnossa vapaana kasvaneesta eläimestä. Poronliha on ainutlaatuista luonnonlihaa, jonka alkuperä tunnetaan. Poronliha sisältää runsaasti rautaa, proteiinia, seleeniä ja vitamiineja. Poronliha on vähärasvaista, mutta siinä on runsaasti terveellisiä rasvahappoja. Poronliha on rakenteeltaan hienosyistä, minkä vuoksi se on mureaa, nopeasti kypsyvää ja helposti sulavaa. Valtaosa teurastettavista poroista on vasoja, jotka ovat eläneet aluksi poronmaidolla ja tämän jälkeen pelkästään luonnonravinnolla. Lihan ohella sydän, maksa, pintarasva, kieli ja veri ovat arvokasta ja maistuvaa poroherkkujen raaka-ainetta. Poro ei ole koskaan ollut ainoastaan tuotantoeläin, vaan kantava voima kokonaiselle kulttuurille ja elinkeinolle.

Näin onnistut pororuokien valmistuksessa

Mausta kevyesti

Poronlihalle riittää usein pelkkä suola. Poronliha pitää myös pippurista. Yrteistä sopivat salvia, timjami, rakuuna ja rosmariini. Voit maustaa poronlihan kastikkeen esimerkiksi marjahyytelöillä, sinihomejuustolla ja viher- tai muilla

pippureilla. Vältä liiallista kuitenkin maustamista, jottei poron oma ainutlaatuinen maku peittyisi.

Ruskista kuumalla nopeasti

Parhaan tuloksen saat kovalla kuumuudella ja lyhyellä kypsennysajalla. Ruskista pieni määrä kerrallaan rasvan kera. Anna lihojen olla pannulla 2–3 minuuttia ja käännä. Voit jättää lihan sisältä hieman punertavaksi ja kypsentää loppuun esim. kattilassa nesteessä hauduttaen.

Grillaa kuumalla nopeasti

Pidä lihoja huoneenlämmössä vartista tuntiin ennen grillaamista. Fileet ja paistit ovat grillaamiseen parhaita. Paistista leikattu 1 cm pihvi on valmis 3–4 minuutissa, ulko- ja sisäfileet 5–7 minuutissa. Jätä lihasisältä punertavaksi. Jos haluat täysin kypsää, voit siirtää lihat grillin yläosaan miedommalle lämmölle tai kypsentää ne uunissa 80–125 asteessa. Kyljen, niskan, kaulan sekä potkien kypsymisajat ovat selvästi pidemmät. Voit esikypsentää ne esim. uunissa hauduttamalla tai kevyesti keittämällä.

Paista uunissa miedolla lämmöllä

125 °C on riittävä lämpö. Jätä lihan sisälämpötila 60–65 °C:een. Tällöin se on hieman punertavaa, mehukkaan maukasta ja mureaa.

Keitä kahdella tavalla

Jos haluat makuaineiden säilyvän lihassa, laita lihat kiehuvaan veteen. Kylmästä vedestä aloittamalla maku siirtyy veteen ja saat mahtavaa lihalientä. Lisää makua liemeen saat lisäämällä mukaan sipulia, lanttua tai naurista ja porkkanaa. Muistathan, että liemen makuaineina toimivat paloitellut poronluut.

Erilaiset kypsymisajat

Poroa valmistettaessa on syytä myös huomioida, että poronvasan liha kypsyy nopeammin kuin aikuisen poron liha.

Pororuuille suositaan tarjottavaksi lisäkkeeksi tummia kastikkeita. Tumma voimakkaan makuinen kastike sopii erinomaisesti paisteille ja fileille. Kastikkeen pohjana voidaan käyttää poron pikkuluista valmistettua kastikepohjaa tai kaupan valmiskastiketta. Myös kermapohjaiset, esim. erilaiset sienikastikkeet, sopivat mainiosti mm. paistetulle fileelle. Poroaterialle sopivat erinomaisesti myös kotimaiset marjat ja niistä valmistetut marjahyytelöt. Lapin puikulaperuna on oiva valinta pororuualle, mutta kokeilemisen arvoinen on myös haudutettu ohrasuurimo. Kuoritut puikulaperunat voi esim. ruskistaa pannulla ja hauduttaa uunissa kypsäksi. Myös perunasose on mainio lisäkkeenä. Kasviksiksi hyödynnetään erilaisia juureksia esim. naurista, punajuurta, porkkanaa jne. Kuoritut reiluiksi paloiksi paloitellut juurekset paahdetaan uunissa tai pannulla, joukkoon hieman sokeria tai esim. hunajaa ja haudutetaan kypsiksi.

Juomavalinnoilla voidaan vaikuttaa aterian maittavuuteen. Raikas vesi, joko hapolla tai ilman, on aina oiva vaihtoehto. Myös olut ja viini sopivat pororuuille. Viinin valinnassa on hyvä muistaa, että mikäli liha tarjotaan punertavana mediumkypsänä, valitaan voimakkaampi ja tanniinisempi viini. Kypsälle porolle sopii paremmin hieman hapokas punaviini. Savustetun poron kanssa sopivat mainiosti tammiset viinit. Valkoviinin ystävän kannattaa kokeilla Sauvignon Blanc- tai Riesling -lajikkeiden kuivia ja hieman hapokkaita viinejä.


Tehty MMM-rahoituksella